zaterdag 25 februari 2012

Verzadigd vet verhoogt het "slechte" LDL-cholesterol, maar ook het "goede" HDL-chosterol


Achtergrond: Het is algemeen bekend dat verzadigd vet het "slechte" LDL-cholesterol verhoogt. Deze boodschap wordt continu door het Voedingscentrum verspreid (1).
Ik citeer het Voedingscentrum:
"Verzadigd vet heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet verhoogt namelijk het slechte LDL-cholesterol en daarmee het risico op hart- en vaatziekten."  

Maar wat is het effect van verzadigd vet op het "goede" HDL-cholesterol?


Wetenschappelijk onderzoek: In 2003, publiceerde een groep Nederlandse onderzoekers een artikel wat het effect beschreef uit het vervangen van koolhydraten door de diverse typen vet.  De onderzoekers zochten in de wetenschappelijke literatuur naar gecontoleerd onderzoek over dit onderwerp. In totaal werden 60 onderzoeken gevonden. De resultaten hiervan werden op een hoop gegooid en zijn zichtbaar in de volgende tabel:

Effecten op het serum cholesterol uit het vervangen van koolhydraten door verzadigde vetten (SFAs) kunt u zien in de rode rechthoek. Zowel het LDL-cholesterol als het HDL-cholesterol steeg significant (P = < 0.001). Als een gevolg daarvan steeg het totale cholesterol ook. Wat opvalt, is dat verzadigd vet het "goede" HDL-cholesterol nog sterker liet stijgen dan enkelvoudig onverzadigd vet (MUFAs) en meervoudig onverzadigd vet (PUFAs). De verhouding totaal:HDL cholesterol werd niet beïnvloed door hogere consumptie van verzadigd vet.

Wat doet het Voedingscentrum met deze informatie?
In het verleden heb ik verschillende mailtjes gestuurd naar het Voedingscentrum. Ook ben ik er op gesprek geweest. Het Voedingscentrum weigert om aan te geven dat verzadigd vet het "goede" HDL-cholesterol verhoogt, omdat ze de boodschap over verzadigd vet niet te "ingewikkeld" willen maken voor de gemiddelde bezoeker van de site.

Referenties:
1) Voedingscentrum (2012). Verzadigd vet. Geraadpleegd op 22 februari 2012, van: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verzadigd-vet.aspx
2) Mensink RP et al. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2003 May;77(5):1146-55. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12716665


0 reacties:

Een reactie posten

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes