zaterdag 25 februari 2012

Melk verhoogt het risico op een heupfractuur niet

Achtergrond: Consumptie van melk is gelinkt aan een hoger risico op een heupfractuur. Indien we op google zoeken naar de zoekterm "melk heupfracuur" zien we verschillende titels die suggereren dat melk mogelijk het risico op osteoporose/botbreuken verhoogt.Hebben studies in het verleden daadwerkelijk laten zien dat melk het risico op een heupfractuur verhoogt?
Artikelen in google lijken vrij consistent te verwijzen naar hetzelfde artikel (1). Bij een grote groep vrouwen werd gekeken naar de gebruikelijke consumptie van melk. Vervolgens werd gekeken naar het effect op botbreuken. Vrouwen met een hoge inname van melk zouden een 45% hoger risico op heupfracturen hebben dan vrouwen met een lage inname.

Tabel 1:


Tabel 1 laat de effecten zien zoals deze zijn beschreven in het wetenschappelijke onderzoek. We zien een Relatief Risico (RR) van 1.45 (95% CI = 0.87-2.43; P = 0.22) op een heupfractuur bij vrouwen die 2 of meer glazen melk per dag dronken. Er werd geen effect gevonden op het risico op een breuk van de onderarm.
Een effect kan op 2 manieren significant zijn:
  • De 1 is uitgesloten van de 95% CI van het RR. Dit is niet het geval, want de onderkant van de 95% CI = 0.87 en de bovenkant = 2.43.
  • De P voor trend = kleiner dan 0.05. Dit is ook niet het geval, want de P voor trend = 0.22.
In wetenschappelijke termen betekent dit dat er geen significant effect is gevonden. Of heel misschien, dat een niet-significant verhoogd risico is gevonden.

Het niet-significante 45% verhoogde risico op heupfracturen is gevonden bij melkconsumptie tijdens de periode dat de vrouwen volwassen waren. Maar het artikel geeft ook informatie over consumptie van melk tijdens de tienerjaren van de vrouwen (zie tabel 2).

Tabel 2:


We zien dat vrouwen die 3 of meer glazen melk per dag dronken gedurende de tienerjaren een niet-significant 47% verlaagd risico op een heupfractuur hadden (RR = 0.53; 95% CI = 0.25-1.16; P voor trend = 0.20).
Vrouwen met een hoge inname van melk tijdens zowel de periode dat ze tiener waren als de periode dat ze volwassen waren, hadden geen verhoogd risico op een heupfractuur (RR = 0.88; 95% CI = 0.58-1.36).

Nieuwer onderzoek: In 2011, heeft een groep wetenschappers een onderzoek gepubliceerd. Ze keken naar de resultaten uit alle prospectieve studies (6 studies voor vrouwen en 3 studies voor mannen) waarin was gekeken naar het effect van melk inname op het risico op een heupfractuur (2). De resultaten uit de individuele studies werden op een hoop gegooid in een zgn. "meta-analyse". Deze analyse liet geen effect zien van consumptie van melk op het risico op een heupfractuur bij vrouwen (RR = 0.99; 95% CI = 0.96-1.02 per glas melk per dag), maar een niet-significant beschermend effect bij mannen (RR = 0.91; 95% CI = 0.81-1.01 per glas melk per dag).

Opmerking: De resultaten uit het nieuwere onderzoek zijn gebaseerd op een klein aantal studies, met een relatief klein aantal heupfracturen (3.574 fracturen bij vrouwen en 195 fracturen bij mannen. Meer onderzoek is nodig voordat met enige zekerheid conclusies kunnen worden getroken.Referenties:
1) Feskanich et al. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Public Health. 1997 Jun;87(6):992-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9224182
2) Bischoff-Ferrari HA et al. Milk intake and risk of hip fracture in men and women: a meta-analysis of prospective cohort studies. J Bone Miner Res. 2011 Apr;26(4):833-9. doi: 10.1002/jbmr.279. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20949604

1 reacties:

Anoniem zei

Kunt u de verwijzing naar uw artikel en analyse niet eens deponeren bij al die vervelende internetsites die melk en zuivel afdoen als iets monsterachtigs?
Hebt u ook analyses over de invloed van gepasteuriseerde zuivelproducten en de gezondheid. Op vele sites wordt ook gepasteuriseerde zuivel tot op het bot afgekraakt, is hier ook wetenschappelijk bewijs voor of kunt u dit ook weerleggen>?

Een reactie posten

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes