dinsdag 28 februari 2012

Veganisten leven niet langer dan vegetariërs of vleeseters

Achtergrond: het Voedingscentrum heeft op haar site een stukje geschreven over vegetarisme/veganisme (1). Hier wordt het effect van een dergelijke levensstijl beschreven op het risico op overlijden:

Eet je meer plantaardige producten en minder dierlijke, dan krijg je meer vezels binnen en minder verzadigde vetzuren. Zo’n eetpatroon kan het risico verlagen op voortijdig overlijden, hart- en vaatziekten, kanker en hersenziektes als Parkinson en Alzheimer.


Tot nu toe is echter slechts één overzichtsartikel geschreven naar het effect van een veganistische levensstijl op het risico op overlijden (2). In 1999 heeft een groep wetenschappers een analyse gemaakt van 5 prospectieve onderzoeken. Hierin werd gekeken naar het effect van veganisme of vegetarisme op het risico op hartziekten, beroertes, kanker en het totale risico op overlijden. De resultaten hiervan kunt u zien in de tabel hieronder:


In de tabel kunt u zien dat vegetariërs, veganisten, viseters en mensen die af en toe vlees aten allemaal een lager risico hadden op overlijden aan hartziekten (ischemic heart disease) dan personen die geregeld vlees aten. In de rode balk zien we het effect van de verschillende leefstijlen op het risico op overlijden (door alle oorzaken gecombineerd). Vegetariërs, viseters en mensen die af ten toe vlees aten, bleken allemaal een lager risico op overlijden te hebben dan personen die geregeld vlees aten. Maar veganisten hadden precies hetzelfde risico op overlijden als personen die geregeld vlees aten.

Conclusie: Een meta-analyse van 5 prospectieve studies laat zien dat zowel vegetariërs als veganisten een lager risico hadden op overlijden aan hartziekten dan personen die geregeld vlees aten. Maar bij veganisten leidde dit niet tot een lager risico op overlijden.


Referenties:
1) Voedingscntrum. Vegetarisme/veganisme. Geraadpleegd op 28 februari 2012, van: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/vegetarisme-veganisme.aspx
2) Key TJ et al. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):516S-524S. http://www.ajcn.org/content/70/3/516S.full
Het Voedingscentrum verwijst echter niet naar wetenschappelijke literatuur om haar standpunt te onderbouwen.

5 reacties:

terraguy zei

Hoe puur zijn deze statistieken? Is er nog rekening gehouden met andere factoren, zoals beweging en roken? Of is dit een dwarsdoorsnede van de gemiddelde (non)vleeseter?

Aangezien vegetariërs/veganisten over 't algemeen meer met hun gezondheid bezig zijn, minder roken en meer bewegen, is het niet geheel onbelangrijk, dus ik ben daar wel benieuwd naar. :)

Robert Hoenselaar zei

@terraguy: Er is slechts matig rekening gehouden met mogelijke verstorende factoren. In dit geval waren dat: leeftijd, geslacht en roken.

Het was misschien handig geweest als ik dat stukje niet had weggeknipt :p . Hier kun je het onderaan de tabel zien staan: http://www.ajcn.org/content/70/3/516S/T7.expansion.html

Ik ben het zeker met je eens dat deze informatie belangrijk is. En je mag inderdaad verwachten dat de vegetariërs/veganisten meer met hun gezondheid bezig waren dan de vleeseters. Het is dus mogelijk dat de gemiddelde vegetariër/veganist aan het begin van het onderzoek al "gezonder" was dan de gemiddelde vleeseter.

Philippe zei

Hoelang waren de personen al vegetarier? Of veganist of vleeseter? 1 jaar ,2 jaar,10 jaar of hun hele leven al?

En het is als ik het zo bekijk wel een erg kleine test.

Anoniem zei

http://www.whatthehealthfilm.com/

Anoniem zei

Definitie van risico = de kans dat iets gebeurt. Het lijkt me duidelijk dat iedereen op deze wereld, of het nou vleeseters of vegans zijn even veel kans heeft om te overlijden, namelijk 100%.

Een reactie posten

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes